Å savnes

 Jeg trodde først det var oppslag for en savnet hund jeg så på vei til t-banen. Den sedvanlige ‘Fuglehund, tispe, hvit og svartspettet, sist sett nær Sognsvann 22.04, kl. 1915. Har peiler. Biter ikke. Ring.’ Da jeg kom litt nærmere, så jeg en ung manns ansikt stirre tilbake på meg. Så visst ingen fuglehund! 



Beskrivelsen lød «Savnet mann. 25 år. Autismediagnose. Svartkledd. Savnet.» Jeg leste ikke lenger. Jeg fikk meg ikke til å lese lenger. Dette er en savnet person, allerede merket av sin egen diagnose. Som om hans AST var grunn god nok til å la hele Oslo vite, på lik linje med annen evne, hva som feilte ham? Som om det var det eneste som i sannhet var viktig å vite? Ikke at han elsket duften av kvaerike furutrær, eller solfølelsen på huden, eller lyden av sildrende vann? Kun at han hadde autisme? Hvordan tar man hensyn til det? Hadde det stått noe annet, som døvstum, hadde folk tatt mer hensyn når han omsider ble funnet? Hvis han omsider ble funnet?


Sant å si, gjorde opplysningen meg både forvirret og uvel, uten at jeg kan si hvorfor. Mulig var det utseende på plakaten? At samfunnet er så vant med savnet hund, savnet katt, savnet hamster-plakater at hodet øyeblikkelig går til dyr? Sidestiller vi da enda ulik evnethet med dyriskhet? Mindre verd kun grunnet evnemangel? Isåfall sier det mer om innebygget evnehets enn den enkeltes menneskeverd.


Hva skal til for å savnes? Er det varigheten? Ord før veiene skiltes? Følelsene etterpå? Angsten hos den som er savnet, eller hos de savnende? Hva gjør begge parter? Strever den savnede seg gjennom buskas og strigråter? Går de savnende videre med sitt daglige liv? Eller sitter den savnede ettertenksomt på en mosegrodd stein og funderer sin egen tilstedeværelse? Funderer å ende det hele her og nå? Har de noe som byr de tankene imot? Eller sitter de og venter på det uungålige?


Mulig han ble overveldet og måtte roe seg ned? Mulig han ble fortapt i verden rundt seg og glemte tid og sted? Mulig han gikk seg vill? Det får vi aldri vite, ei heller de pårørendes tanker. En skapnings smerte er aldri grunn god nok for kvikk fordømmelse; man er aldri inni et annet vesens hode — man vet aldri hva de tenker eller føler. Iallefall ikke fullt ut.


Å flykte fra det som går en imot virker kanskje mot sin hensikt, men overlevelsesevnen er et pussig vesen. Har man én gang opplevd at det å flykte beroliger sin indre redsel, prøver kroppen og hodet det samme som sist — hva enten det er kamp, flukt, frys eller logring som hjelper eller gjelder. Innlært ved dyrkjøpt smerte.


Like lite som lidelse skal nyttes for å bedømme hvem som har det verst, skal ulike evner nyttes til å rettferdiggjøre gruppetilhørighet. All smerte og lidelse kan og bør ikke sammenliknes, da en gruppetilhørighet tuftet på urett og smerte kun bringer med seg fornyet smerte — den samme en sjel ble utsatt for, nyttes nå for å skape grupper som viderefører den smerten de selv følte. Det blir til slutt en ond sirkel som man aldri slipper ut av, noe ingen er tjent med. 


Livet er skrøpelig — ta vare på det.


 






   



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Forkledd

Bølgebrudd

Nye briller